Sevilla

Triana

Aan de oevers van de Guadalquivir ligt Triana, een levendige wijk met een aparte sfeer die tal van beroemdheden uit de wereld van de flamenco en stierenvechten heeft voortgebracht. Wie de echte identiteit van Triana wil ervaren moet eens rondslenteren door de kleine straatjes, om vervolgens te verpozen op een terrasje langs de rivier.

De vroegere zeemanswijk was van de 16de tot halfweg de 17de eeuw een belangrijke locatie voor tal van ambachtslui. Door de handel met de koloniën ontstonden tal van werkplaatsen waar aardewerk en tegels werden vervaardigd. Ook vandaag kan je er nog prachtige azulejo-tegels kopen. Dit zijn keramieke tegels waarop meestal blauwgeverfde afbeeldingen of letters op staan geschilderd.

Na de verzanding van de Guadalquivir werd Triana een volkswijk waar o.a. de beroemde torero Belmonte opgroeide. Maar ook de zigeuners hebben een band met Triana. Hier brachten tal van flamencomuzikanten hun jeugd door. In de kerk Santa Ana staat zelfs een zigeunerdoopvont dat volgens de legende de hier gedoopte kinderen een goede flamencostem zou verlenen.

Triana heeft geen grote monumenten, maar toch enkele verassende bezienswaardigheden zoals de Capilla de los Marineros met de Esperanza de Triana, Capilla del Patrocinio, het standbeeld ter ere van stierenvechter Belmonte en de eerder vernoemde kerk van Santa Ana.

Calle Betis

Langs de Guadalquivir ligt de drukke Calle Betis met zijn kleurige gevels en vele gezellige terrasjes. Ideaal voor op een warme avond en bovendien heb je er zicht op de belangrijkste monumenten van Sevilla. Na een drankje of hapje kan je nog terecht in één van de uitgaansgelegenheden.

Vlakbij de brug met de Guadalquivir vind je een bronzen standbeeld ter ere van Juan Belmonte (1892 – 1962) een beroemde stierenvechter uit Triana. Hij was bekend omwille van zijn uitdagende stijl en is volgens velen de grootste matador aller tijden. Wie achter het beeld staat, ziet over de rivier de Real Plaza de Toros van Sevilla.


Iglesia de Santa Ana

Iglesia de Santa Ana

De belangrijkste kerk van Triana (de Iglesia Santa Ana) en één van de oudste van Sevilla is door de vele verbouwingen een mengeling van verschillende bouwstijlen geworden. 

Het was Alfons X van Castilië die in 1276 de kerk liet bouwen, maar vanaf de late middeleeuwen tot in de 19de eeuw onderging de kerk nog diverse aanpassingen.

Voor de opening van de Isabell II-brug deed de Iglesia de Santa Ana dienst als kathedraal tijdens de heilige week.  

De kerk is vooral bekend om zijn zigeunerdoopvont dat de hier gedoopte kinderen een goede flamencostem zou verlenen. Je vindt in de kerk nog een opmerkelijk hoofdaltaar uit het renaissancetijdperk met 15 schilderijen die het leven van de heilige maagd en andere heiligen uitbeelden. Ook de graftombe uit de 15de eeuw en de gipsen kunstwerken uit de 16de eeuw zijn erg bezienswaardig.

Open van 9u-13u en van 17u30 tot 21u.

Calle de la Pureza

Deze straat met zijn kleurrijke huizen en bloemrijke balkons is de locatie waar de Capilla de los Marineros met de befaamde Esperanza de Triana zich bevindt.

Dit mariabeeld verlaat de kapel tijdens de Semana Santa. Het beeld van Maria Santissima de la Esperanza de Triana wordt dan op een paso (tafelvormige contstructie) doorheen de straten van Sevilla gedragen. Vergezeld door de boetelingen wordt dan een traject vanaf de kapel richting kathedraal en terug afgelegd.

Meer info over de Esparanza de Triana