Sevilla

Santa Cruz

De wijk Santa Cruz met zijn smalle steegjes, witte huisjes en gezellige pleintjes leidt je naar tal van bezienswaardigheden zoals het befaamde Hospital de los Venerables Sacerdotes. De voormalige Joodse wijk bevindt zich bovendien op loopafstand van de belangrijkste monumenten van de stad zoals het Giralda, Archivo de Indias en Alcazar. Een ommetje langs Santa Cruz is dus zeker aan te raden.

Archivo de Indias

Tussen de kathedraal en het Alcázar ligt het Archivo General de Indias, een gebouw in sobere renaissancestijl dat dateert uit het einde van de 16de eeuw. Het was de befaamde architect Juan de Herrera die het ontwierp in opdracht van Filips II. Aanvankelijk deed het dienst als handelhuis (Lonja de Marcaderes), maar in 1785 besliste Karel III om hier het Indië-archief te vestigen.

In het gebouw liggen vandaag miljoenen bladzijden papier: boeken, handschriften, unieke plattegronden en tekeningen die je alles vertellen over de vroegere Spaanse overzeese kolonies.

Archivo de Indias

Je kan er zelfs enkele uitzonderlijke historische exemplaren bezichtigen zoals een wereldkaart van de befaamde cartograaf Juan de la Cosa en een logboek van Christopher Columbus.

Open van maa - zat van 10u tot 16u. Op zon- en feestdagen van 10u tot 14u.

photo by Max Besser


Hospital de los Venerables Sacerdotes - Plaza de Doña Elvira

Vlakbij het gezellige pleintje Plaza de Doña Elvira vind je één van de belangrijkste barokmonumenten van de stad. Het hospital de los Venerables Sacerdotes heeft een prachtig binnenhof in barokstijl met in het midden een fontein die wordt omgeven door opmerkelijke bogen.

Het gebouw werd ontworpen door Leonardo de Figueroa en gebouwd aan het einde van de 17de eeuw. Het deed dienst als een rusthuis, ziekenhuis voor priesters. Achter het binnenhof vind je een kerkje dat na de heiligverklaring van koning Ferdinand werd gebouwd. Opvallend zijn de prachtige fresco’s op het plafond die zijn ontworpen door de Spaanse kunstenaar Juan de Valdés Leal. Deze kerk is zeker een bezoekje waard.

Jardines de Murillo

Torre del Oro - Gouden Toren

Aan de rand van de barrio de Santa Cruz ligt het kleine park Jardines de Murillo, genoemd naar de Spaanse kunstschilder uit de 17de eeuw.

Ooit maakte het deel uit van de jardines del Alcázar, maar vandaag is het een mooi stadsparkje met een opvallend monument ter ere van Christoffel Columbus.

Calle Juderia - Callejón del Agua

Langs het Alcazar bevindt zich het authentieke straatje Calle Juderia wat leidt naar het steegje Callejon del Agua. Hier zou de bekende schrijver Washington Irving nog gewoond hebben, auteur van de bundel Tales of the Alhambra.

Plaza de Santa Cruz

De Plaza de Santa Cruz is een gezellig pleintje waar vroeger een kerk stond waarin de Spaanse kunstschilder Bartolomé Murillo lag begraven.