Sevilla

Macarena

Iets minder toeristisch maar daarom niet minder interessant is de oude volkswijk Macarena in Sevilla. Hier kan je nog kennismaken met de echte ziel van de Sevillanos door eens rond te slenteren door de gezellige straatjes en steegjes. Je wandeling brengt je langs fraaie parochiekerkjes in mudejar-stijl, oude kloosters en leuke straatmarktjes.

Om uiteindelijk te eindigen bij het parlement van Andalusië en de belangrijkste bezienswaardigheid van de wijk: de Virgen de la Esperanza Macarena die in de basiliek van Macarena staat.

Macarena basiliek - Basílica de la Macarena

Het belangrijkste monument van de wijk Macarena is de gelijknamige basiliek. Niet zozeer het uitzicht van de neobarok-kerk uit 1949 is bijzonder, maar wel het beeld dat er wordt gehuisvest: La Virgen Esperanza Macarena.

Virgen Esperanza de la Macarena

Dit madonnabeeld is één van de meest vereerde en geliefde processiefiguren van de Sevillanen. De uitzonderlijke schoonheid van de madonna en de prachtig gedecoreerde mantel brengen veel mensen in vervoering. De Virgen weent altijd kristallen tranen omwille van de dood van haar zoon Jezus. Het beeld zou het werk van de beroemde beeldhouwer Roldan.

Elk jaar op goede vrijdag proberen duizenden mensen een glimp op te vangen van de Virgen Esperanza Macarena als zij richting kathedraal word gedragen.

Vlakbij de basiliek vind je de Arco de la Macarena of Macarena-boog en overblijfselen van een vestigingswal uit de tijd van de Almoraviden-dynastie.

Parlement van Andalusië - Parlamento de Andalucia

Vlakbij de basiliek van Macarena vind je het parlement van Andalusië. In dit volledig gerestaureerde renaissance-gebouw zetelen sinds 1992 de volksvertegenwoordigers van de autonome regio Andalusië. Vroeger had het gebouw een heel andere bestemming. Het voormalige Hospital de las Cinco llagas of ziekenhuis van de 5 wonden was hier gevestigd. In de 16de eeuw begonnen de bouwwerken van wat toen het grootste ziekenhuis van Europa zou worden.


Torre de Don Fadrique

Torre don Fadrique

Het enige wat rest van het voormalige paleis van Infante Don Fadrique is de 13de eeuwse verdedigingstoren ‘Torre de Don Fadrique’. Vandaag maakt de toren deel uit van het later gebouwde Convento de Santa Clara of Klooster van de heilige Klara. In de tuinen van het klooster vind je een prachtige tuin die wordt omgeven door sinaasappelbomen.

Andere bezienswaardigheden

De Santa Catalina kerk (Iglesia de Santa Catalina) is gebouwd op de plaats waar ooit een moskee stond. De mihrab (gebedsnis die de gebedsrichting aangeeft) en de minaret zijn nog bewaard gebleven.

De San Marcos kerk (Iglesia de San Marcos) heeft een gotische en mudejar-stijl. De toren ziet er een beetje uit als een klein Giralda.

Het Santa Paula klooster (Convento de Santa Paula) uit de 15de eeuw heeft een toegangspoort die elementen bevat uit verschillende stijlen (gothiek, renaissance, mudejar). Je vindt er ook een kerk, museum, diverse schilderijen en beelden uit houtsnijwerk van Montanes.

Het palacio de las Dueñas bevat elementen uit de gotische, mudejar en Spaanse platereske stijl. Het is erg typerend voor de Sevillaanse architectuur. Vandaag wordt het soms bewoond door Cayetana de Alba, een hertogin uit rijke en machtige Spaanse familie.