Sevilla

Guadalquivir

Wie Sevilla zegt, denkt uiteraard ook aan de Guadalquivir. Deze stroom is dan ook onlosmakelijk verbonden met de hoofdstad van Andalusië. Het is een stille getuige van de lange en bewogen geschiedenis van Sevilla.

De Guadalquivir was een belangrijke transportweg voor de volkeren die doorheen de tijd over de stad heersten. De Feniciërs dreven handel via de stroom. Ook voor de Romeinen was het belang van de stroom erg groot, zij noemden het de ‘Betis’. De huidige naam komt dan weer van de Moren, die spraken over de grote rivier of Guadalquivir in het Arabisch.

Het hoogtepunt van de Guadalquivir kwam er na de ontdekking van Amerika. De rivier deed dienst als vertrekpunt naar de nieuwe wereld en Sevilla was de belangrijkste haven voor de handel met de Amerika. Deze bloeiperiode duurde van ongeveer 1500 tot 1650, daarna verzandde de Guadalquivir geleidelijk. De schepen gingen niet meer tot in Sevilla, maar meerden aan in Cádiz aan de Atlantische Oceaan.

Vandaag wordt de Guadalquivir voornamelijk gebruikt voor toeristische rondvaarten. Wie dat wenst, kan een tochtje maken doorheen de stad of varen tot aan de monding van de Atlantische Oceaan aan het Parque de la Doñana. De sportieveling kan het heft in eigen handen nemen en een kayak of kano huren om de rivier  te verkennen.


Bruggen

Over de Guadalquivir liggen enkele opmerkelijke bruggen:

Isabel II brug of Triana brug (Puente de Isabel II)

Deze brug werd halfweg de 19de eeuw gebouwd. Daarvoor lag er op dezelfde plek een andere brug die dringend aan vernieuwing toe was. Het was tot dan ook de enige oversteekplaats tussen beide oevers.

San Telmo brug (Puente de San Telmo)

Bevindt zich bij de Tore del Oro. Rond 1930 aangelegd en tot 1960 een beweegbare brug om grote schepen te laten doorvaren.

Naar aanleiding van Expo 1992 in Sevilla werden diverse infrastructuurwerken uitgevoerd. Zo werden er diverse nieuwe bruggen over de Guadalquivir aangelegd:

Quinto Centenario brug (Puente del V Centenario)

Een 43m hoge brug die zelfs zeeschepen toelaat om door te varen.

Cristo de la Expiración brug (Puente Cristo de la Expiración)

Vooral als het donker is een opvallende brug door de prachtige verlichting.

Alamillo brug (Puente del Alamillo)

Puente del Alamillo of de Alamillo-brug in Sevilla

Deze 140m hoge brug was de toegangsweg naar de terreinen van Expo 1992. Het is de bekendste brug van Sevilla en een meesterwerk van de Spaanse architect Santiago Calatrava.

De brug wordt vastgehouden door de opwaarste arm. Een constructie van in hoek gespannen kabels.

Barqueta brug (Puente de la Barqueta)

Vroeger lag hier een aanlegsteiger om Guadalquivir over te steken. Nu vind je er de Barqueta brug met zijn opvallende boog.