Sevilla

Kathedraal & Giralda

Net zoals bij vele monumenten in Andalusië hebben de kathedraal en het Giralda in Sevilla een voorgeschiedenis van Moren. Zij bouwden in de 12de eeuw een moskee met de bijhorende minaret. De Moren zijn ondertussen vervangen door de Christenen en de moskee heeft plaatsgemaakt voor één van de grootste kathedralen van de wereld. Maar de minaret, het Giralda staat er nog steeds. Al zijn er in de 16de eeuw een klokkentoren en een windwijzer aan de top toegevoegd.

Kathedraal

Nadat de troepen van de katholieke koningen Sevilla hadden heroverd op de Moren lieten ze de grote moskee intact. Ze maakten er enkel een Christelijk gebedshuis van. Maar het gebouw raakte in verval. Daarom besloten de religieuze autoriteiten aan het begin van de 15de eeuw om een nieuwe kerk te bouwen. En niet zo maar ééntje, neen, ze wilden een kathedraal bouwen die tot de grootste ter wereld behoorde.  En ze slaagden hier in. Enkel de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul’s Cathedral zijn nog iets groter.

Kathedraal Sevilla

De gotische kathedraal is 116 m lang,
76 m breed en 56 m hoog bij de hoofdbeuk. Wie de kathedraal betreedt, wordt dus onmiddellijk overweldigd door de enorme afmetingen.

Maar niet alleen de grootte van de kathedraal overvalt de bezoeker. Ook de vele kapellen, kunstwerken en het rijke interieur maken de kathedraal uniek.


Puerto del Perdón & Patio de los Naranjos

Van de vroegere moskee blijven alleen de Puerta del Perdón, de Patio de los Naranjos en het Giralda over.

De Puerta del Perdón of Vergiffenispoort is een bronzen poort die wordt omgeven door een boog vol Arabische inscripties en uitgesneden koranteksten uit de tijd van de Almohaden-dynastie. Boven de poort zie je een renaissancesculptuur waarop Jezus staat afgebeeld als hij geldwisselaars uit de tempel verjaagd. De Puerta del Perdón is de toegang tot de Patio de los Naranjos.

Op de Patio de los Naranjos of Sinaasappelhof wasten de Moren hun handen en voeten alvorens de moskee te betreden. Vandaag biedt dit stenen plein met sinaasappelbomen en een fonteintje toegang tot de kathedraal van Sevilla.

Capilla Mayor - hoofdaltaar

De belangrijkste bezienswaardigheid van de imposante kathedraal van Sevilla is het altaarstuk van de Capilla Mayor. Achter het vergulde traliewerk van de hoofdkapel staat het grootste altaarstuk ter wereld. Op deze retabel worden door middel van 1000 figuren 45 scenes uit het nieuwe testament afgebeeld. Het werd  in de 15de eeuw ontworpen door de Vlaming Pieter Danckaert.

Graf van Columbus

Graf Columbus

Vlakbij de Capilla Mayor is er een kapelletje met het grafmonument ter ere van Christoffel Columbus.Het werd opgericht aan het einde van de 19de eeuw. Cuba was toen net onafhankelijk geworden en de Spanjaarden lieten het stoffelijk overschot van Columbus verplaatsen van Havana naar Sevilla.

Zijn overblijfselen bevinden zich in een bronzen kist die wordt gedragen door 4 gebeeldhouwde figuren. Zij vertegenwoordigen de Spaanse koninkrijken: Castilië, Leon, Aragon en Navarra.

Capilla Real - Koninklijke kapel

In opdracht van Karel V en ter ere van koning Ferdinand werd in de kathedraal een Koninklijke Kapel opgetrokken. Deze 16de eeuwse kapel is een mix van renaissance en de platereske stijl en valt vooral op door zijn indrukwekkende koepel. Je vindt er een zilveren urn met overblijfselen van Koning Ferdinand en graven van verschillende koningen zoals dat van
Peter I De Wrede en Alfons X de Wijze.

De kapel huisvest ook het 13de eeuwse beeld van Virgen de los Reyes, de beschermheilige van de stad. Elk jaar op 15 augustus wordt dit beeld tijdens een processie rondom de kathedraal gedragen. In de zijkapellen van Capilla Real kan je nog een prachtige verzameling schilderijen van Goya en Murillo bewonderen.

Biblioteca Colombina - Columbus-bibliotheek

In de kathedraal van Sevilla vind je ook een Columbus-bibliotheek met een verzameling interessante manuscripten, boeken, tekeningen en andere waardevolle zaken uit het leven van Columbus. Dit archief werd door de zoon van Columbus aan de in 1551 gestichte Columbus-bibliotheek geschonken.

Sacristía Mayor - Hoofdsacristie

Een prachtige zaal met een koepel van witte steen en een uitgebreide collectie kunstvoorwerpen, zo kan je de Sacrisita Mayor het best omschrijven. De driehoekige kandelaars, de monstrans, de schilderijen en de verzameling van gouden artefacten zijn vrij uniek en een bezoekje waard.

Giralda

Eén van de belangrijkste symbolen van de Spaanse stad Sevilla is la Giralda. De minaret van de voormalige moskee werd aan het einde van de 12de eeuw door de Almohaden-dynastie gebouwd.

Het bouwwerk stak 82m boven de stad uit en was hiermee de hoogste minaret van Europa. De moslims werd van op deze toren opgeroepen tot het gebed.

In 1248 viel Sevilla in handen van de troepen van de katholieke Koning Ferdinand III. Iedereen verwachtte dat het Giralda verwoest zou worden, maar de machtshebbers lieten de voormalige minaret, omwille van de schoonheid, intact. In 1355 bracht een aardbeving wel ernstige schade toe aan gouden bollen en de bovenzijde van de toren.

Giralda

Daarom werd in 1558 besloten om een nieuwe afwerking te creëren. Het was de architect Hernan Ruiz die na 10 jaar arbeid het bouwwerk opleverde zoals we dat vandaag kennen.

Hij plaatste op de vroegere top een klokkentoren met renaissance-elementen en monteerde daarop een prachtig gedecoreerde windwijzer die de overwinning van het Christelijk geloof symboliseerde.

Door deze aanpassingen werd het Giralda 103 m hoog.

Wie wil genieten van een prachtig uitzicht op de monumenten in het centrum, de Guadalquivir of de buitenwijken van de stad, moet zeker eens naar de top van het Giralda gaan. Die kan je bereiken via de brede en niet zo steile weg in de toren. De toegang voor volwassenen is wel niet gratis.