Sevilla

Centro

Het centrum van Sevilla is een mix van grote pleinen, statige gebouwen, kleine winkelstraatjes en historische kerken. Een wandeling in 'el centro' begint aan de 16de eeuwse Plaza de San Francisco. Daar bevindt zich het imposante stadhuis van Sevilla, wat een mooi voorbeeld van Spaanse renaissancekunst is. Achter 'el ayuntamiento' ligt de moderne Plaza Nueva, het startpunt om enkele bekende Sevillaanse winkelstraten te verkennen, zoals de Calle Sierpes.

Eens kennisgemaakt met de leuke boetiekjes kan je weer in het verleden duiken. Casa de Pilatos is een prachtig paleis dat op passende wijze diverse kunststromingen verenigt en over allerlei kunstschatten beschikt. Iets verder ligt Iglesia del Salvador, een barokkerk die gebouwd is op de restanten van een moskee en een prachtige verzameling kunsthistorische tentoonstelt.

Plaza de San Francisco – Stadhuis 

Het plein 'Plaza de San Francisco' is sinds de 16de eeuw het middelpunt van de stad. Hier werden het stadhuis en de Koninklijke kerker gebouwd. De Plaza de San Francisco had ook nog een publiek functie. Er werden tal van openbare en religieuze evenementen georganiseerd. Tijdens de inquisitie vonden hier executies plaats.

Stadhuis Sevilla

Tussen de Plaza de San Francisco en de Plaza Nueva bevindt zich het stadhuis (ayuntamiento) van Sevilla.
Dit 16de eeuwse gebouw met een prachtige gevel in plateresco-stijl werd ontworpen door Diego de Riaño. De gevel bevat uitbundige decoraties, medaillons van historische figuren en Koninklijke wapenschilden.

Allemaal elementen die erg typerend zijn voor de Spaanse renaissancestijl.

Plaza Nueva

Aan de andere zijde van het stadhuis ligt de Plaza Nueva. Op dit moderne, door palmen omgeven plein zie je in het midden een standbeeld van de Heilige Ferdinand. Het is de ideale locatie om even te verpozen op een bankje in het hartje van Sevilla.


Casa de Pilatos

Het prachtige Casa de Pilatos is één van de mooiste paleizenvan Sevilla en moet enkel in het Alcázar zijn meerdere erkennen. Bij de bouw van deze  15de eeuwse woning werden allerlei kunststijlen (gotiek, mudejar en renaissance) verenigd tot een uniek geheel. Je treft er ook een fraaie verzameling kunstschatten en kleurrijke tuinen aan.

De naam zou afkomstig zijn van het paleis of praetorium van Pontius Pilatus (de Romeinse bestuurder in Judea) dat men trachtte na te bouwen. Andere bronnen linken de naamskeuze aan de berechting en ter dood veroordeling van Jezus in dit paleis.

Casa de Pilatos

De hoofdpatio van het Casa de Pilatos wordt omgeven door prachtige marmeren zuilen en bogen in mudejarstijl. In het midden staat een fontein in renaissancestijl.

Achter de bogen vind je 24 bustes van Romeinse keizers. In de hoeken staan enkele opmerkelijke standbeelden van Griekse goden.  

Het hoofdhof biedt de toegang tot andere prachtige zalen en vertrekken met muren, trappen en plafonds in mudejarstijl, gotische lijsten, archeologische voorwerpen, muurschilderijen en allerlei kunstwerken uit diverse tijdperken. Vroegere bewoners bewaarden namelijk hier hun historische voorwerpen die ze op hun reizen naar het heilige land en doorheen Europa verzamelden.

Wie even een rustpauze wil inlassen kan dat in één van de tuinen in Italiaanse stijl. Het zijn kleine oases van groen met allerlei bloemen, planten en bomen die een lust zijn voor het oog.

Calle Sierpes

Calle Sierpes

Eén van de bekendste winkelstraten van Sevilla is de Calle Sierpes. Deze verkeersvrije straat heeft een grote verscheidenheid aan winkels die zowel Spanjaarden als toeristen weten te bekoren. Je vindt er leuke boetiekjes, traditionele winkels met een groot flamenco- en feestassortiment, souvenirwinkeltjes en grotere ketens.

Na al dat shoppen of winkels kijken kan je plaatsnemen op een gezellige terrasje of een hapje eten in een tapasbar of restaurant. De Calle Sierpes en enkele zijstraten mogen dus zeker niet ontbreken op je tocht doorheen Sevilla.

Iglesia del Salvador

In het centrum van Sevilla vind je Plaza del Salvador met de gelijknamige Iglesia del Salvador. Op de overblijfselen van een oude moskee werd tussen 1671 en 1712 een nieuwe kerk (Verlosserskerk - Iglesia del Salvador) opgetrokken. Het was de Sevillaanse bouwheer Leonardo de Figueroa die de bouw van deze fraaie barokkerk voltooide.

In de kerk kan je kennismaken met een prachtig hoofdaltaar, opmerkelijke altaarstukken of retabels, in hout gesneden Jezus- en heiligenbeelden, talrijke muur- en plafondschilderingen en andere bezienswaardigheden. Een bezoek aan deze kerk is dus aan te raden bij een citytrip naar Sevilla.