Sevilla

Arenal

El Arenal herinnert aan de tijd dat Sevilla één van de belangrijkste havens van de wereld was. De wijk langs de Guadalquivir kende toen zijn hoogtepunt door de handel met de Nieuwe wereld: Amerika. Zeeschepen meerden aan en losten hun ladingen vlakbij de Torre del Oro. Matrozen gingen op zoek naar vertier in dit labyrint van kleine straatjes en pleintjes. Deze bloeiperiode duurde tot op het moment dat Cádiz de fakkel van belangrijkste haven overnam.

Vandaag is Arenal de plaats waar de Sevillanen en toeristen graag komen om een stierengevecht bij te wonen in de Plaza de Toros, of op zoek gaan naar een beetje cultuur in het theater (Teatro de la Maestranza) of de opera. Wie graag een prachtig artistiek monument uit de Europese barokperiode wil bezichtigen moet aan het Hospital de la Santa Caridad zijn. En tenslotte bevindt er zich in de wijk Arenal één van de belangrijkste monumenten van de stad: de Torre del Oro.

Torre del Oro of Gouden Toren

De Torre del Oro of de Gouden Toren aan de oever van de Guadalquivir is één van de symbolen van Sevilla. De toren maakt dan ook al vele honderden jaren deel uit van het stadsbeeld. Het was onder het bewind van de Almohaden in de dertiende eeuw dat de Torre del Oro werd gebouwd. Toen maakte de uitkijktoren nog deel uit van de verdedigingsmuren van de stad, omdat ze was geïntegreerd in het Alcázar.

Torre del Oro - Gouden Toren

De naam Torre del Oro zou afkomstig zijn van de goudkleurige azulejos-tegels op de gevel die bij zonlicht een verblindende gloed aan de toren gaven.

Anderen denken dat de naam komt uit de tijd dat Sevilla een belangrijke haven was. De Torre del Oro zou namelijk dienst hebben gedaan als opslagplaats voor het goud uit Amerika.

De twaalfhoekige toren met smalle raamopeningen zou echter nog verschillende functies hebben gehad. Zoals aankomst –en vertrekregister van de nieuwe wereld of later nog als stadsgevangenis.

Vandaag vind je er een scheepvaart- en zeevaartmuseum dat je kan bezoeken van dinsdag tot vrijdag van 10u tot 14u en in het weekend 11u tot 14u. De toegangsprijs bedraagt € 2, behalve op dinsdag dan kan je gratis binnen.


Plaza de Toros - Arena Real Maestranza

Het meest bezochte gebouw van de wijk el Arenal is de Plaza de Toros of de Arena Real Maestranza. Dit ovalen gebouw in barokstijl heeft de typische kleuren van Sevilla: wit, rood en okergeel. Binnenin vind je de één van de mooiste en beroemdste arena’s van Spanje die plaats biedt aan 13000 liefhebbers van stierenvechten.

De hoofdingang (Puerta del Pincipe of Prinsenpoort) ligt aan de Paseo Cristóbal Colón, een verkeersweg langs de Guadalquvir. De toreros dromen ervan om langs deze grote poort naar buiten te worden gedragen. Boven deze poort bevindt zich het Koninklijk balkon waar de voorzitter en hoogwaardigheidsbekleders plaatsnemen.

Stierenvechten Sevilla

Wie een stierengevecht wil bijwonen en de sfeer wil proeven die zo’n evenement met zich meebrengt, kan in de Plaza de Toros terecht vanaf de feria de abril (april) tot begin oktober. Op zondag vindt er bijna altijd een spektakel plaats.

De prijzen variëren sterk, je kan al tickets bemachtigen vanaf € 10, maar wie de betere zitplaatsen wenst en een topdag verkiest, kan al snel meer dan € 100 voor een zitplaats betalen.


Info over tickets en data vind je op de website van de Plaza de Toros.

Tijdens de week kan je een bezoek brengen aan het stierengevechtmuseum. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van de arena en kan je enkel unieke stukken bezichtigen zoals een door Picasso beschilderde stierenvechterscape. In een ander gebouw vind je nog de bibliotheek van het ruitersinsituut Real Maestranza Cabellería.

Bezoekuren: van maandag tot zondag en op feestdagen van 9u30 tot 19u.
Op dagen met stierenvechten van 9u30 tot 15u.
Toegangsprijs: € 5

Meer info op de website van de Real Maestranza.
Algemene informatie over stierenvechten.

Hospital de la Caridad

Op je bezoek aan de wijk el Arenal mag je zeker het Hopsital de la Caridad niet vergeten. De voormalige kapel werd gebouwd door een religieuze orde die als doel had de lijken van drenkelingen en ter dood veroordeelden te begraven.  Met de komst van de rijke edelman Don Miguel de Mañara (1627-1679) nam het belang van de orde toe. Er kwamen ook middelen beschikbaar om een nieuwe kerk te bouwen in een prachtige barokke stijl en tal van meesterwerken te huisvesten.

Don Miguel de Mañara die een losbandig leven achter de rug had, kwam op een bepaald ogenblik tot inkeer. Hij besloot zijn leven vanaf dan aan Christelijke naastenliefde te wijden. Veel van zijn kapitaal ging voortaan naar de religieuze orde, de kerk en het complex van Hospital de la Caridad.

Hospital de la Caridad - San Jorge Kerk

photo by Utrechtwillem

Binnenin de artistieke barokkerk uit de 17de eeuw vind je enkele prachtige meesterwerken van schilders als Valdés en Murillo.De twee sombere doeken van Juan Valdés Leal geven aan dat het leven op aarde weinig zin heeft.

Eén schilderij kreeg dan ook de toepasselijke naam Finis Gloria Mundi of Einde van de wereldse roem, glorie. De olieverfschilderijen van Murillo beelden de heilige wonderen uit zoals de Heilige Johannes die een zieke draagt en de aankondiging van Maria. Aan de buitenzijde van de kapel, kerk van San Jorge valt vooral de prachtige barokke façade op.