Sevilla

Alcazar

Het meest bezochte monument van de Spaanse stad Sevilla is het Real Alcazar. Het is een geheel van prachtige koninklijke paleizen en tuinen in uiteenlopende kunststijlen. Kenmerkend is wel de typische mudejararchitectuur, een bouwstijl die elementen bevat uit de Christelijke en Moorse kunst. 

De paleizen zijn gedecoreerd met azulejos, marmeren zuilen en verfijnd houtwerk vol geometrische figuren. De patio’s of binnenhoven worden omgeven door zuilengalerijen en bogen vol decoratief stukwerk. In de koninklijke tuinen van het Alcazar vind je een prachtige geheel van exotische bomen, heggen, wandelpaden, paviljoenen en vijvertjes. Geen wonder dus dat de Spaanse koninklijke familie in het Alcazar nog steeds een residentie heeft.

Op de restanten van een Romeinse kazerne werd door de kalief van Córdoba in de 10de eeuw een nieuwe vesting gebouwd. Er zijn bijna geen sporen meer terug te vinden van dit fort. Onder het bewind van de Almohaden, een Berberse moslimdynastie, werd het complex verder uitgebreid. Vandaag herinneren enkele muren in de Patio del Yeso en La Montería aan deze periode.

Het huidige paleizencomplex is het meest beïnvloed door de katholieke koningen Alfons X, Alfons XI en Peter I de Wrede. Zij lieten zich soms inspireren door de Moorse kunst en lieten ambachtslui en kunstenaars uit alle windstreken overkomen om enkele prachtige paleizen te bouwen of verbouwen. Onder Karel V onderging het Real Alcazar nog enkele wijzigingen. Enkele tuinen en paleizen kregen een renaissance-afwerking.

Puerta del León - Leeuwenpoort 

Puerta del Leon

De koninklijke paleizen kan je betreden via de Puerta del León die leidt naar het gelijknamige Patio del León of Leeuwenhof.

De vestigingsmuren aan de poort behoren tot de oudste delen van het paleis. Op de roodgekalkte muur boven de ingangspoort zie je een azulejo met daarop een gekroonde leeuw.

Sala de Justicia - Justitiezaal

Dit kleine zaaltje werd in de 14de eeuw door Koning Alfons XI opgetrokken. Voor de decoratie werden ambachtslui uit het Nasridenrijk van Granada overgebracht. Zij maakten van de Justitiezaal een juweeltje met prachtig houtsnijwerk en verfijnde ornamenten. In het midden vind je een kleine fontein dat via een kanaaltje leidt naar de Patio del Yeso.


Patio del Yeso - Gipshof

Eén van de weinige overblijfselen van het 12de eeuwse paleis van de Almohaden is de Patio del Yeso. Rondom een klein door heggen omgeven vijvertje vind je de typische met gips bewerkte bogen. De decoraties getuigen van de geraffineerde wijze waarop de Moren vorm gaven aan materialen.

Patio de La Montería - Jachthof

Eens voorbij de Patio del Léon kom je aan de Patio de la Montería. Hier verzamelde vroeger het hof alvorens zij op jacht vertrokken. Op dit centrale binnenplein zie je de voortreffelijke gevel van het Palacio Mudéjar of Palacio del Rey Don Pedro.

Palacio Mudéjar - Mudejarpaleis

Het hoogtepunt van een bezoek aan het Real Alcazar is het Palacio Mudéjar. Het heeft verschillende patio’s en zalen zoals het Patio de las Doncellas, de Salón de Embajadores, Patio de las Muñecas, Salón Techo de Carlos V, Salon Techo de Felipe II en de de Dormitorio de los Reyos Moros.

Patio de las Doncellas - Maagdenhof

Patio de las Dopcellas

Deze binnenplaats is één van de mooiste plekjes van het mudejarpaleis in het Real Alcazar.

Rondom de watertuin vind je een galerij zuilen die de gekartelde bogen stutten. Op deze rijk gedecoreerde bogen vind je verfijnde voorstellingen van planten en geometrische vormen.

Salón de Embajadores - Gezantenzaal

Het mooiste vertrek van het Alcazar is ongetwijfeld de Gezantenzaal die door Peter de Wrede of Pedro el Cruel werd opgetrokken. Deze 15de eeuwse zaal is het pronkstuk van de mudejarstijl. De geometrische decoraties, azuljeos, verfijnde houtsoorten, marmeren zuilen en adembenemende koepel in mozarabische stijl zijn een lust voor het oog.

Palacio Gótico - Gotische Paleis

In de 13de werd naast het mudejarpaleis door Alfons X de Wijze een nieuw gotisch gebouw opgetrokken. Twee eeuwen later drukte Karel V zijn stempel op de stijl van het gebouw. Hij liet het verbouwen tot een renaissancepaleis. Een voortreffelijk bouwwerk, maar het staat toch in schril contract met de mudejarstijl van het Palacio Mudejar. Binnen vind je enkele interessante kunstwerken zoals de Vlaamse wandtapijten die de overwinning van de vloot van Karel V afbeelden.

Jardines de la Alcázar - Paleistuinen

Tuinen Alcazar

Na een bezoek aan de paleizen kan je terecht in de prachtige en rustgevende tuinen van het Alcazar. Deze werden in de loop van de eeuwen aangelegd en verbouwd. Daarom bevatten ze elementen uit het Moorse tijdperk, de renaissance, barok, rococo en de moderne tijd. 

Ook bij de paviljoenen, standbeelden en zuilen merk je de diversiteit aan kunststijlen op.

De Jardines Alcazar zijn de ideale plek voor een wandeling langs schaduwrijke paden die worden omgeven door sinaasappelbomen, cipressen, pijnbomen en wuivende palmen.

Wie dat wil kan nog even verpozen op één van de bankjes en genieten van de talrijke vijvertjes en fonteintjes.